Ontstressen kun je leren – gewoon klein beginnen!

Je kent het wel: het gevoel de hele dag maar te moeten ‘hollen’. Een vrije dag wordt vaak de meest hectische dag van de week. De was, het huishouden, nog even een boodschap doen voordat de kinderen van school komen, sportclubjes afrennen… Het nummer van ‘Toontje Lager’ komt zo dikwijls in gedachten voorbij… “Zoveel te doen…ik heb nog zoveel te doen…”. Onze dagen lijken vaak een aaneenschakeling te zijn van zaken die moeten en dat levert stress op.

 

To do… Met een vol hoofd, lijk je de helft van wat je wilde doen te vergeten. Uit angst hiervoor blijft je steeds maar alle dingen opnieuw herhalen in je hoofd en dat kost veel energie. Oplossing: maak een to do list. Overzichtelijk op een rij wat nog gedaan moet worden. Hiermee creëer je rust in je hoofd. Maar pas op, daar ligt een valkuil: wanneer je jouw to do list weer tot doel verheft en deze afgevinkt moet  zijn binnen een bepaalde tijd levert deze ook weer stress op!  

Wat moet echt (nu)? Eenmaal overzicht te hebben van alle to do’s, is het zaak kritisch te kijken naar de prioriteit ervan: wat is écht nodig nu? Wat moet écht vandaag of deze week gedaan worden en wat heeft minder haast? Hoe erg is het als bepaalde dingen niet worden gedaan op korte termijn? (zoals wij tijdens coaching nog wel eens vragen: ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’). Nogmaals, wees kritisch. Als je echt eerlijk bent weet je dat bepaalde zaken minder belangrijk zijn, maar vind jij het fijn als het keer AF is…toch? Op naar het volgende punt.

Niets is ooit ‘af’ Hoe fijn zou het zijn als zaken een keer ‘af’ kwamen. Klaar! Streep eronder! Next! Om deze reden gaan we dikwijls over onze grenzen: ‘het moet af, dan pas heb ik rust’. En hoe vaak is dit echt het geval? Gevolg is dat we ons een slag in de rondte werken, jakkeren tegen klok om zaken af te krijgen, om de volgende dag weer met een schone lei te beginnen…. Maar dat lukt zelden tot nooit. Erkennen en accepteren van dit feit is belangrijk: niets is ooit ‘af’. En als je dit eenmaal erkent en accepteert ga je zeker weten andere keuzes maken. Thuis en op het werk. Tijd voor een bakkie en morgen weer een dag…

Break! Meer dan eens heb ik mijzelf horen zeggen: ‘als dit klaar is en dat gedaan is, nou dan ga ik even een break nemen’. In het verlengde van bovenstaande: eerst van alles afmaken voordat we even pauze nemen. Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar bij mij betekende dit dat ik wel 3x de waterkoker opnieuw moest aanzetten… en vervolgens nog steeds geen thee had gedronken, laat staan even een break had gehad! En op het werk ging dat vaak niet anders. Neem die break! Niets is ooit ‘af’! Het is wetenschappelijk bewezen dat het nemen van rustpauzes belangrijk is.  "De hersenen hebben een aandacht spanne van ongeveer veertig minuten. Daarna schakelen de hersenen een tandje terug en wordt de focus minder. Dit komt het werk niet ten goede. Het nemen van pauzes reset de hersenen". Zet die waterkoker maar op! ;)

 

Alleen jij kan het hollen een halt toeroepen…gewoon klein beginnen.