Burn-out raken houdt in dat er een langere periode van stress is geweest

waarin herstel niet mogelijk was”

Burn-out

Lagom Spirit Coaching Stress management  Burn-out preventie

 Burn-out raken is ingrijpend, zeer ingrijpend. Het is eigenlijk de overtreffende trap van overspannen raken. Waar bij overspannenheid stress de boventoon voert in een korte periode, is bij burn-out stress gedurende een veel langere periode opgebouwd. Iemand die overspannen is heeft vaak aan een herstelperiode van een aantal weken voldoende, terwijl iemand die echt burn-out is een veelvoud hiervan nodig heeft om te herstellen.

Uit de media

14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-out klachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. Dat berekenden het CBS, TNO en Arboned.


De oorzaken van een burn-out kunnen legio zijn. Duidelijk is dat oorzaken lang niet altijd (alleen) werkgerelateerd zijn. Privé gerelateerde factoren kunnen ook een rol spelen. Denk hierbij aan 'life changing events': een verhuizing, een scheiding, verlies van een dierbare. Maar ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen eerder leiden tot een burn-out, denk aan perfectionisme en grenzeloosheid.