Leven in balans- wat het Zweedse gedachtengoed ‘Lagom’ ons kan leren

Het is voor het eerst in een tijdschrift dat ik kennis maakte met de term ‘Lagom’ [spreek uit: Lɑ̀-gom]. Lagom is een Zweeds woord wat zoveel betekent als ‘niet teveel, niet te weinig – precies genoeg’. In balans dus, in evenwicht. Lagom leven gaat over bewustzijn & bewuste keuzes, matigen, en balans.

 

Bewustzijn & bewuste keuzes

We hebben een druk leven en staan de hele dag ‘aan’. We vliegen van hot naar her – werk, school, kinderdagverblijf, sportclubs, sociale verplichtingen- en daarnaast hebben we allemaal een telefoon waardoor we vaak meer werken dan alleen in werktijd. In hoeverre zijn we ons daar echt bewust van? En vragen we ons wel eens af of dit wel is wat we willen? Zijn onze keuzes hiervoor bewuste keuzes geweest? Of is dit drukke leven nodig om behoeftes te vullen waar je misschien ook zonder kan, of waar minder ook nog steeds ok is? Onze huizen, auto’s, spullen, meerdere vakanties per jaar…. (ja, om bij te komen van het hollen…). Lagom gaat over zelfbewustzijn. Heb we alles nodig waar we zo hard voor moeten werken? Zijn we ons bewust over hoe we ons leven hebben ingericht? En is dat nog fullfilling?

 

Matigen

Mateloosheid ligt dagelijks op de loer: teveel eten, teveel werken, teveel op social media, te weinig slapen, te goed je best doen. Het is de kunst om aan te voelen wat we nodig hebben. Optimaal in plaats van maximaal. Het is dusdanig matigen dat er een evenwicht ontstaat, in alle opzichten. De juiste maat voor lichaam en geest…precies genoeg

 

Balans

Lagom is in evenwicht zijn. Balans in werk & privé. Hard werken is het probleem niet, het wordt pas een probleem als we daardoor uiteindelijk minder presteren op het werk en we zelfs de aansluiting thuis missen.

 

Balans in geven en nemen. Het niet overdrijven. Geef niet meer dan je krijgt, dat kan de ander in verlegenheid brengen. Aanvoelen wat jezelf nodig hebt en soms ook kunnen aanvoelen wat de ander nodig heeft. Wanneer heb jij voor het laatst gevoeld wat jij nodig hebt?