(familie-)Opstellingen - Het onzichtbare wordt zichtbaar...

Als mens maken wij onderdeel uit van systemen. Familie vormt een systeem, de schoolklas vormt een systeem, in sportclubs maak je onderdeel uit van een systeem en ook later zelfs in de organisatie waar je werkt. Op deze manier vraagstukken of issues benaderen, wordt systemisch werk genoemd. Systemisch werk geeft inzicht in jouw plek binnen een systeem en jouw verhouding tot anderen. Het gaat ervanuit dat je wordt beïnvloed door de systemen waar je deel van uitmaakt.

 

 

Veel van je gedachten, je gedrag, je patronen en soms zelfs je gevoelens, vinden de oorsprong in de systemen waarbinnen we zijn opgegroeid. In het bijzonder je familie van herkomst. Alle personen en gebeurtenissen in je familie van herkomst hebben invloed op je huidige bestaan, op wie jij vandaag de dag bent. Systemisch werk kan inzichten geven in waarom je doet wat je doet en wat maakt dat oude patronen moeilijk te doorbreken zijn. Het onzichtbare kan zichtbaar worden...

Een opstelling kan zowel individueel gedaan worden (tijdens coachsessies komt dit veelvuldig voor) als in groepen. Tijdens een individuele opstelling wordt gebruikt gemaakt van systemische poppetjes of van grondankerplaten. In een groepsopstelling wordt gewerkt met representanten uit de groep.

Werkwijze groepsopstelling (Opstellingendag)

 

Met een opstelling krijg je veelal zicht op hetgeen zich systemisch afspeelt in relatie tot het thema of vraagstuk dat je inbrengt. Na een kort interview waarin zicht wordt verkregen in het systeem, wordt er opgesteld. De vraagsteller nodigt dan deelnemers uit om personen of thema's te vertegenwoordigen in de opstelling: representeren. Als representant van een bepaald familielid of thema wordt je op een bepaalde plek in de ruimte 'geplaatst'. Als representant word je je bewust van wat je voelt en wat je denkt. Je gaat ervaren hoe het is om daar te staan. Er worden vragen gesteld als: “Hoe is het om daar te staan? Wat neem je waar?” Het bijzondere is dat wat je daar waarneemt, informatie geeft over het systeem waarin je als representant geplaatst bent. Wat de representanten ervaren geeft de vragensteller zicht op de dynamieken die er spelen in zijn of haar (familie)systeem.

 

Je kunt een opstellingendag als vraagsteller of als representant bijwonen. Een opstelling kan voor een representant minstens zo waardevol zijn als voor de vraagsteller. Wat je vaak ziet is dat je als representant in de opstelling van een ander, vaak ook inzichten krijgt die op jezelf van toepassing zijn. Het is geen toeval dat jij voor die plek gekozen wordt…

Is jouw interesse gewekt of heb je hier vragen over? Neem gerust contact op. 

 

De opstellingendagen starten om 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee) en duren, afhankelijk van het aantal opstellingen, ongeveer tot tussen 15.00-16.00 uur.

 

De volgende dagen zijn gepland:

  • vrijdag 6 september 2024
  • zaterdag 5 oktober 2024
  • vrijdag 15 november 2024
  • zaterdag 14 december 2024

 

Tarieven

 Deelnemen als representant: € 50,- incl. 21% btw

Vraag inbrengen: €145,- incl. 21% btw

 

Cadeautip! Je kunt ook een cadeaubon geven aan iemand voor een opstellingendag! Klik daarvoor hier.

 

TIJDENS DEZE DAG

 -      Neem je deel als representant of als vraagsteller
-        Is van te voren is duidelijk wie er een vraag inbrengt
-        Is er plek voor maximaal 10 deelnemers
-        Is er ruimte voor 3-4 opstellingen
-        Zijn er 2 korte pauzes (incl. koffie, thee, (fruit-)water en lekkers)
-        Is er een lunchpauze (verzoek is je eigen lunch mee te nemen, lunch is niet inbegrepen)
-        Kun je gratis parkeren op het terrein bij de Siertuin

 

LOCATIE EN TIJD

Landgoed Gooilust

Huisje naast de Siertuin

Zuidereinde 47 C

1243 KL ’s-Graveland (naast Hilversum)

 

06-51631196

 

ROUTEBESCHRIJVING

Gebruik als navigatieadres het adres Zuidereinde 116 's Graveland.

Tegenover dit adres bevindt zich een landweg tussen de weilanden. Hier kun je oprijden en dan word je geleid tot aan een wit hek van het landgoed. Je mag door dit hek rijden ook al staat er verboden in te rijden (hek staat doorgaans open) en dan volg je het weggetje, je rijdt over een bruggetje (water) en hierna direct rechts (bordje Siertuin).

Het pandje is gevestigd naast de Siertuin.

 

 

 

 

"Ik vond de opstellingendag magisch!

Het heeft me rust gebracht. Vertrouwen. Het klopt.
Ik voel niet de behoefte om er met anderen over te praten of het voor mezelf verder uit te diepen. Het is helemaal goed zo.
Dat vind ik er juist ook zo mooi aan. Voorbij woorden, op een dieper niveau.
Wat ik erg prettig vond was hoe rustig jij bent. Beschouwend, de tijd nemen. Heel mooi.
Ook vond ik het bijzonder om representant te zijn. Als vanzelf stap je in de energie van de ander. Wonderlijk!
Dankjewel nogmaals voor deze prachtige dag!"